Werking

Volleybalclub JTV Dero Zele Berlare is een familiale club met meer dan 200 leden waar een kwalitatieve jeugdwerking hoog in het vaandel wordt gedragen. Net als onze seniorenteams willen wij al onze jeugdspelers en -speelsters alle ontwikkelingskansen bieden en dit binnen een professioneel uitgebouwd kader.

Sportieve cel
De sportieve cel van onze vereniging bewaakt de kwaliteit van onze jeugdopleiding. We streven naar een professioneel kwalitatief kader waarbij we zowel jeugdleden als trainers een sterke opleiding willen bieden. De club heeft hiertoe twee coördinatoren aangesteld: Martijn Bekaert en Morgan Lanssens. Zij worden in hun sportieve uitwerking bijgestaan door de voorzitter Stijn Van Kerckhove.

Volleybalschool (balgewenning)
De jeugdopleiding van onze club vangt aan binnen de volleybalschool. We richten ons met dit sportieve project voornamelijk op jongens en meisjes van 6 tot en met 10 jaar. Kinderen onder de 10 jaar zijn psychomotorisch nog volop in ontwikkeling, wat maakt dat het spelen van volleybal voor hen niet zo eenvoudig is. Het is daarom belangrijk dat wij het volleybalspel aanpassen aan de noden van het kind. Binnen deze balgewenning bieden wij daarom tijdens de trainingen aangepaste spelvormen (1 tegen 1 of 2 tegen 2) die het kinderen mogelijk maken (hen er eigenlijk zelfs toe verplichten) om de juiste volleybalspecifieke bewegingen uit te voeren. Door het gebruik van verschillende leermiddelen (zoals een balbots, vangen en werpen, kleinere terreinafmetingen, een basketbaldribbel, verschillende balsoorten, na-acties, als… dan… principe, … ) verhogen we tevens de succesbeleving bij onze allerkleinsten.

Jeugdcompetitie
Vanaf circa 10 jaar komen onze spelers en speelsters een eerste maal in contact met het echte competitievolleybal. Startend bij de miniemen, waar ze 4 tegen 4 spelen, komen ze vanaf de kadetten al snel in aanraking met het “echte” volleybal (6 tegen 6). Al onze jeugdleden trainen wekelijks minimaal 4 uur, gespreid over 2 trainingsmomenten. Velen pikken daarenboven nog een extra trainingsmoment mee bij een hoger spelende ploeg. Vanaf oktober tot en met april komt daar ieder weekend ook nog eens een wedstrijd bij, waarin ze zichzelf kunnen meten ten opzichte van andere teams uit de provincie.

Tijdens deze verdere opleiding in hun jeugdjaren worden onze spelers begeleid door bekwame en gediplomeerde jeugdtrainers. Alle jeugdtrainers werken binnen onze club met gemeenschappelijke doelstellingen, neergeschreven door de sportieve cel. Het accent van de trainingen evolueert door de jeugdreeksen heen van individuele techniek en tactiek naar bewust omgaan met strategie, maar in hoofdzaak blijven we gedurende de gehele jeugdopleiding steeds ontwikkelingsgericht werken. Er wordt getraind in functie van de ontwikkeling van de individuele spelers en speelsters en van de groep als geheel. We werken daarom steeds gedurende een periode van 6 weken rond eenzelfde thema. Het nagestreefde doel is met andere woorden op lange termijn (en dus niet in functie van de volgende tegenstander).

Talentbegeleiding
Binnen onze club willen we ook extra aandacht besteden aan getalenteerde spelers en speelsters. Via bijkomende thematische trainingen op woensdag en zondag willen we ook deze jeugdigen de mogelijkheid bieden het maximale uit zichzelf te nemen. Deze trainingen staan onder leiding van de jeugdcoördinatoren uit de sportieve cel.

We nemen met onze getalenteerde jongeren ook deel aan de Vlaamse Jeugd Champions League, dit is een prestigieuze competitie waarin de beste clubs van Vlaanderen strijden voor een ticket voor het Belgisch kampioenschap. Deze jeugdcompetitie van het hoogste niveau wordt gespreid over 3 vakantieperiodes waar via kwalificatietornooien een plaatsje op de hoofdtabel met de 6 of 8 beste ploegen van Vlaanderen dient te worden afgedwongen. Het is voor ons als club enerzijds een uitdaging en anderzijds een eer om hieraan te mogen deelnemen!

G-smashvolley
Sinds 2021 kunnen ook sportievelingen met een mentale of licht fysieke beperking bij onze club terecht. We bieden G-smashvolley aan. Smashvolley is de ideale manier om personen met een beperking aan het sporten te krijgen. Iedereen kan op zijn/haar niveau smashen! We willen iedereen laten genieten van onze prachtige sport.

Teamgeest, welbevinden en fairplay
Naast het technische en tactische aspect van het volleybal hechten we als club ook heel veel belang aan teamgeest en fairplay. In eerste instantie wordt er aan de groepsvorming gewerkt tijdens het jaarlijks zomerkamp, eind augustus. Spelers en speelsters leren elkaar dan (beter) kennen, zowel op sportief als op sociaal vlak. Groepsoverstijgende activiteiten zorgen er tevens voor dat onze spelers en speelsters ook diegene kennen die een leeftijdscategorie hoger of lager speler.

Ook verder in het seizoen hebben we blijvende aandacht voor het welbevinden van al onze spelers en speelsters. Je kan immers pas goed presteren als je je ook goed voelt. Loopt het even wat minder, dan kunnen spelers en speelsters terecht bij hun trainer, ploegbegeleider of indien nodig bij onze vertrouwenspersoon.